Ако Русия спре да доставя газ за страните то Европейския съюз,

...
Ако Русия спре да доставя газ за страните то Европейския съюз,
Коментари Харесай

ЕС планира внос на газ от САЩ, Азербайджан и Катар, ако Русия спре доставките

Ако Русия спре да доставя газ за страните то Европейския съюз, общността обмисля да компенсира недостига чрез доставки от Съединени американски щати, Азербайджан и Катар. Това излиза наяве от публикация на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел в блога му.

" През цялата предходната седмица продължихме да работим по обстановката със сигурността в Европа и нападателните дейности на Русия против Украйна, като организирахме среща на външните министри от Европейски Съюз, а Съединени американски щати и НАТО изпратиха своите писмени отговори на съветските " планове на контракти ". Ще се придържаме към нашия двустранен подход на дипломация и въздържане, и ще разтеглим поддръжката си за Украйна. " - отбелязва висшият представител на Европейски Съюз по външната политика.

Той припомня, че скупчването на съветски войски по украинската граница се разраства, а оповестените от Русия военни учения в Беларус ще се проведат само на 18 километра от границата на Украйна. Същевременно Москва разгласи военноморски учения, в това число в Северния Атлантик.

" Ние потвърдихме нашето единение, противопоставяйки се на опита на Русия още веднъж да прокара разграничителни линии на нашия континент. Те връщат спомените за  " сфери на въздействие ", които не принадлежат на 21 век и са неприемливи. С министрите се договорихме за главните детайли, които ще управляват нашите групови дипломатически старания, с цел да убедим Русия да поеме по пътя на разговора. " - показва Борел.

По думите му, трансатлантическото единство е от основно значение и страните Европейски Съюз ще продължат да работят в тясна съгласуваност.

" Трябва да сме готови в случай, че дипломацията претърпи крах, по тази причина преглеждаме всички разновидности. Това включва и възстановяване на нашата непоклатимост, в това число посредством взаимна работа с партньори като Съединени американски щати, Катар и Азербайджан по въпроса с газовите доставки, в случай че Русия реши да понижи или да спре доставките. " - акцентира Борел.

Той добавя, че в границите на политиката по въздържане на Русия, в Европейски Съюз е реализирано единодушие за високо ефикасни ответни ограничения, които " ще нанесат съществени вреди на съветската стопанска система и финансовата й система ".

Разглеждат се ограничения като надзор върху експорта, които биха имали по-дългосрочен резултат, защото лишават Русия от доставки, които са нужни за осъществяване на стратегическите й упоритости.

Припомняме, при започване на тази седмица Жозеп Борел заяви, че все още Европейски Съюз няма да предприема нови наказания против Русия. Той разясни, че " процесът на взимане на решение за наказания е комплициран " и че е належащо взаимно единодушие на всички страни членки и съдружници на Европейски Съюз, преди да бъдат приложени каквито и да било нови ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР